Trygg & säker
Vanliga frågor
Information vi behöver för att hjälpa till med din uthyrning.

Vi gör uthyrningar som är minst 1 år långa i framförallt Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Uppsala.

Hyresvärd

Varför ska jag ta hjälp av Be Resident med min uthyrning?

Hos oss får du en trygg och säker tjänst där vi hjälper dig hela vägen med allt från råd och tips kring din andrahandsuthyrning, avtal, annonsering, bakgrundskoll på presumtiva hyresgäster, hålla koll på betalningarna samt inte minst en hyresgaranti på 12 månader om hyresgästen inte skulle betala.

Får jag som hyresvärd inte välja vem jag vill hyra ut till om jag anlitar er?

Jo absolut! Vi på Be Resident hjälper dig med ett urval av intressanta hyresgäster utifrån dina kriterier och gör en bakgrundskoll. Valet av hyresgäst är helt ditt.

Vad kostar det att anlita er?

För dig som hyresvärd så kostar inte våra tjänster något. Den hyran som du sätter är också den du får, under förutsättning att din bostad blir uthyrd. Vi lägger sedan på 15 % för våra tjänster såsom annonsering, bakgrundskoll, kreditupplysning, hyresgaranti, betalningar, inkasso osv.

Vad ska jag tänka på när jag tar bilder?

Ta bilder på det som du tror att potentiella hyresgäster kan vara intresserade av både insidan och utsidan. Gärna så att det ger en så heltäckande bild som möjligt över rummen samt att det är städat och undanplockat. Försök ta kort i dagsljus och ha lamporna släckta för att undvika en gul ton över bilderna

Varför behöver jag underrätta min bostadsrättsförening eller hyresvärd om att jag vill hyra ut min bostad i andrahand?

För att du inte ska riskera att förverka din bostadsrätt eller hyresrätt så måste du underrätta bostadsrättsföreningen respektive din hyresvärd om din planerade andrahandsuthyrning. Det betyder att du annars i värsta fall riskerar att förlora rätten till din bostad.

Är det nödvändigt att genomföra en besiktning innan påbörjad bostadsuthyrning?

Vi tycker att man bör göra det för att undvika en eventuell framtida konflikt angående vilka eventuella skador eller onormalt slitage som orsakats av andrahandshyresgästen och det som redan fanns där vid tillträdet. Det är en trygghet både för den som ska hyra ut och den som ska hyra.

Vad händer om andrahandshyresgästen inte betalar som den ska när jag tagit hjälp av er?

Vi har en rutin där påminnelser och inkasso hanteras skyndsamt för att driva in hyran. Sedan garanterar vi upp till 12 månadshyror för dig som hyresvärd genom vår hyresgaranti.

Hur ska jag göra om jag skulle vilja säga upp hyresavtalet?

Då kontaktar du oss på Be Resident via hyra@beresident.se och skickar din uppsägning till oss och till din hyresgäst. Det är oerhört viktigt att du meddelar även hyresgästen via mail när du vill säga upp ditt hyresavtal och kontaktuppgifter går alltid att hitta i hyresavtalet. Vi ser till att underrätta såväl dig som hyresgästen om vad som gäller när någon sagt upp avtalet och informerar er båda om vad som händer därnäst.

Hur lång tid tar det att få min bostad uthyrd?

Det beror alldeles på vilken typ av bostad du har, men generellt tar större lägenheter hus något längre tid och mindre lägenheter kortare tid. Det beror också på hur attraktiv hyresnivån och bostaden är efter den rådande efterfrågan vid just det tillfället. Det finns exempel på där det gått på ett par dagar från att annonsen lagts ut och upp till flera veckor.

När får jag min hyra som hyresvärd?

Du som hyresvärd får din hyra utbetald sista vardagen i månaden för den månad som hyran avser.

Varför dröjer det ett antal dagar mellan att hyresgästen betalar och tills jag får betalt?

Anledningen till det är att det tar ett par dagar innan hyran har kommit oss tillhanda och sen ytterligare någon dag innan den kommit till ditt angivna bankkonto. Om hyresperioden startar med den 1:a i en månad så betalar vi inte ut den förrän tillträdet har skett, så att hyresgästen kan vara trygg med hanteringen av hyran.

Har ni både företag och privatpersoner som söker bostäder via er?

Ja precis, vi har valt att både rikta oss till företag och till privatpersoner. Vår erfarenhet är att det finns bra och skötsamma hyresgäster bland båda kategorierna och genom att inte binda sig till en kategori så ökar man chansen att få en bra hyresgäst. Vi har ett samarbete med många företag som har ett kontinuerligt behov av bostäder till deras anställda, men går också bredare med annonsering. Med vår bakgrundskoll (exempelvis referenser, intyg och kreditupplysning), försäkring samt hyresgaranti så blir ditt val av hyresgäst tryggare.