Nyheter

Amorteringskrav, bostadsmarknad & uthyrning

01 december 2017

Regeringen sa igår ja till Finansinspektionens hårdare amorteringskrav, vilket innebär att den som har bolån som överstiger 4,5 gånger sin bruttoinkomst tvingas amortera ytterligare en procent av skulderna jämfört med det tidigare kravet som kom för ca 1,5 år sedan (http://www.fi.se/sv/publicerat/nyheter/2017/forslag-till-ett-skarpt-amorteringskrav-for-hushall-med-hoga-skuldkvoter/). Regeringen har fått hård kritik i framförallt att timingen är dålig på det här införandet när vi redan ser en inbromsning i marknaden. Statistik visar på mindre pris-tapp om ett par procentenheter, men mäklare vittnar snarare om 10-15 %. 

Vi ser en ökad efterfrågan på att hyra ut sin bostad då man inte har fått det priset man velat och som grannarna fick för bara 6 månader sen. Därför är sannolikt tappet större än vad statistiken visar då dessa säljare väntar med att sälja med förhoppningen att marknaden ska hinna återhämta sig.

Vad händer på uthyrningsmarknaden när prisutvecklingen bromsar in på det här sättet? Man kommer sannolikt att se ett något större utbud då säljarna inte får betalt enligt sina förväntningar som sannolikt baseras på tidigare priser. Flera kommer då säkerligen att vilja hyra ut under ett tag med förhoppningen att få mer betalt vid ett senare skede. Så länge ekonomin går bra och vi ser en stor efterfrågan för att hyra sin lägenhet så kommer det säkert ändå ha en påverkan, men en mindre sådan.

När lagen ändrades för ett par år sedan och att man nu bara behöver ha ”skäl” för att hyra ut mot tidigare ”beaktansvärda skäl” så är det lättare att få godkänt när man står inför den här situationen. Ett av skälen som listas är att man inte får betalt enligt förväntan på grund av marknaden och då bör man sannolikt få godkänt att hyra ut under minst 1 år från sin förening.


Ring gärna oss på 08-543 538 00 så kan vi berätta mer om vad man bör tänka på som hyresvärd och hur vi kan hjälpa er!

hyra ut lägenhet