Nyheter

Hyra ut bostadsrätt, lägenhet eller hus till företag

19 februari 2018

Vi får ofta frågan vad man bör tänka på när man hyr ut till företag och om det är bättre att hyra ut till företag än till privatpersoner. Vi har samarbeten med många företag, ofta internationella, som söker bostäder till deras anställda och som har ett kontinuerligt behov i ovan nämnda städer. Den vanligaste typen av hyresgäst som vi har är en som rekryterats till Sverige i arbetet, är högutbildade och med en god inkomst. 

Vår erfarenhet att det finns både de som sköter sig bra och de som sköter sig mindre bra bland företag, precis som när man har privatpersoner som hyresgäster. Även om ett företag står på kontraktet så kan inte företaget garantera att den personen som bor där inte kommer missköta sig och även ett företag kan sluta att betala hyran. Vi har valt att både ha privatpersoner och företag bland de som vi hjälper med uthyrningen av just den anledningen, för att öka sannolikheten att våra hyresvärdar får bra hyresgäster och då från båda kategorierna.

När det kommer till att hyra ut till företag så är det ett par saker som man bör tänka på:

  • Kommer företaget eller den anställde att stå på avtalet?
  • Det är viktigt att man är precis lika noggrann i bakgrundskollen av företaget som man skulle ha varit om det var en privatperson. Det är därför viktigt att också se hur deras kredithistorik har varit, hur välmående företaget är och även titta på den faktiska personen som ska bo där. Har de en historik av konkurser?
  • Om företaget är nystartat eller har en svagare ekonomi kan det också vara aktuellt med en personlig borgen eller en större inbetald deposition från den som bor där.
  • I avtalet bör det framgå vem som faktiskt ska bo där och att företaget inte kan byta ut den utan ett godkännande från dig som hyresvärd.
  • Om det är en bostadsrätt bör man också stämma av med föreningen om de godkänner företag som andrahandshyresgäster, vilket de inte alltid gör.

Ring gärna oss på 08-543 538 00 om ni har frågor om uthyrning eller lägg in er bostad direkt på vår hemsida så kommer en av våra hyresmäklare att ringa upp er:

Registrera din bostad här

Är du en fastighetsägare med flera bostäder får du gärna läsa mer vad vi kan göra för er:

Hyra ut till företag - Fastighetsägare

interior