Nyheter

Att tänka på som hyresvärd

10 november 2017

Vi har många som aldrig tidigare har hyrt ut en bostad som kommer till oss för att be om vår hjälp med det och de har såklart många frågor. För att uthyrningen ska gå så bra som möjligt där man själv är nöjd och även hyresgästen så är det ett par saker som det kan vara bra att tänka på:

  • Vid inflytt så är det väldigt viktigt att göra en gemensam besiktning där man går igenom bostaden grundligt och gärna fotograferar. Då kan man slippa tråkiga diskussioner när hyresgästen flyttar ut och viktigt att tänka på är att du som hyresvärd är den som måste bevisa att skadan eller liknande har uppstått under uthyrningsperioden. Bra är också att ge ut vilka regler som gäller för just den bostaden, vilket kan vara regler från bostadsrättsförening, hyresvärd eller liknande. Då vet hyresgästen hur man behöver uppträda när man bor i din bostad. Det är också viktigt att visa alla viktiga saker som hur man slänger sopor, byter proppar / lampor och hur övriga saker fungerar.
  • Du som hyresvärd är skyldig att åtgärda sådant som inte är på grund av hyresgästens vårdslöshet och där kan ett exempel vara om den 10 år gamla tvättmaskinen slutar att fungera. Har det inte varit hyresgästen som gjort att den har gått sönder så ligger det på dig som hyresvärd att åtgärda det.
  • I relationen med hyresgästen så rekommenderar vi att det hålls på en professionell nivå och inte är för personligt. Man vill alltid att hyresgästen ska trivas och det är bra att man har den inställningen, men det är inte bra om det blir för personligt så man inte vågar ta upp det som inte fungerar. Då kan små problem lätt bli till stora problem.
  • Behöver man som hyresvärd av någon anledning komma in i bostaden så är det viktigt att man har ett starkt skäl för det, så som en skada, samt att man i samråd med hyresgästen bestämmer när det kan ske. Är det så pass brådskande att man inte kan förväntas komma överens med hyresgästen om en tid så är det viktigt att man alltid hör av sig innan man går in i bostaden. Hyresgästen är den som disponerar bostaden och har rätt att göra det utan att hyresvärden är där.

Ring gärna oss på 08-543 538 00 så kan vi berätta mer om vad man bör tänka på som hyresvärd och hur vi kan hjälpa er!