Nyheter

Radio- och TV-licens

02 november 2017

Vi får ibland frågan vem det är som ska betala radio- och tv-licensen. Är det hyresvärden eller är det hyresgästen?Man kan börja med att fråga sig vem det är i stort som ska betala tv-licensen. Enligt Radiotjänst som är ansvariga för att ta in radio och tv-licensen så ligger det till såhär:

”Alla hushåll/företag som äger, hyr eller lånar en tv-mottagare (exempelvis tv, digitalbox, video med kanalväljare, inspelningsbar dvd-spelare, dator med tv-kort) ska betala radio- och tv-avgift (enligt 2a § lag om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst).”

Om du därför har möjligheten att kunna se på tv eller lyssna på radio så är du skyldig att betala, inte att du faktiskt gör det. Detta oavsett om du inte tittar på exempelvis SVT, är utländsk medborgare men med en radio eller tv i Sverige osv.

Vad gäller frågan vem det är som ska betala avgiften, hyresgästen eller hyresvärden vid andrahandsuthyrning så är det hyresgästen. Detta oavsett om det är hyresvärdens tv eller radio. (Se https://www.radiotjanst.se/sv/Kundservice/Vanliga-fragor-och-svar/Ska-jag-betala-radio--och-tv-avgift-om-jag-hyr-lagenhet-i-andra-handar-inneboende/)

Ring gärna oss på 08-543 538 00 så kan vi berätta mer och hur vi kan hjälpa er!