Nyheter

Hyra ut Attefallhus eller uthyrningsdel

19 april 2017

Vi får mycket förfrågningar av de som ska eller funderar på att hyra ut ett Attefallshus eller en separat lägenhet i sitt hus, så kallad uthyrningsdel. I en internationell jämförelse och speciellt om man tittar på Norge så skulle det här kunna underlätta för människor i den stora bostadsbristen som finns i våra större städer. 

I Norge har uthyrning av så kallade ”sokkelbolig” (uthyrningsdel) varit ett stort inslag i uthyrningsmarknaden av bostäder. Under den stora bostadsbristen under 1950-talet och framåt i Norge fanns det stora restriktioner mot att bygga enbostadshus och då byggde man istället bostadshus med uthyrningsdelar. Man brukar uppskatta uthyrningen av uthyrningsdelar stå för hela 20 % av den totala uthyrningen och ca 5 % av det totala bostadsbeståndet.

Förutom den uppenbara samhällsnyttan så är det här också ett bra sätt att kunna finansiera sin boendekostnad eller helt enkel kunna få en extra inkomst om exempelvis barnen har flyttat ut. Vi får mycket frågor kring ett sådant typ av boende antingen som ett separat hus på tomten eller som uthyrningsdel och det är många som nu hyr ut på det sättet. Tittar du på att bygga ett Attefallshus så kan vi rekommendera Attefallsspecialisten  (http://www.attefallsspecialisten.se/)

Hör gärna av dig till oss om du vill höra mer om hur en sådan uthyrning kan gå till, vad som är en rimlig hyra osv. Vi berättar gärna om de erfarenheter och insikter vi fått med oss från vårt arbete med att hyra ut Attefallshus och uthyrningsdelar. 


Nybygget

Sveriges största utställning av Attefallshus finner ni ute på Nybygget vid Arlanda. Där kan man besöka, och titta på, 5 nya av Attefallsspecialistens 12 olika modeller med nyckelfärdiga Attefallshus.

2016-12-18-09.48.01-1024x768