Nyheter

Hyra Attefallshus eller uthyrningsdel

01 maj 2018

Vi får många förfrågningar av de som ska eller funderar på att hyra ett Attefallhus eller en separat lägenhet i ett hus, så kallad uthyrningsdel. I en internationell jämförelse och speciellt om man tittar på Norge så skulle det här kunna underlätta för människor i den stora bostadsbristen som finns i våra större städer. I Norge har uthyrning av så kallade ”sokkelbolig” (uthyrningsdel) varit ett stort inslag i uthyrningsmarknaden av bostäder. Under den stora bostadsbristen under 1950-talet och framåt i Norge fanns det stora restriktioner mot att bygga enbostadshus och då byggde man istället bostadshus med uthyrningsdelar. Man brukar uppskatta att uthyrningen av uthyrningsdelar står för hela 20 % av den totala uthyrningen och ca 5 % av det totala bostadsbeståndet i Norge.

Förutom den uppenbara samhällsnyttan så är det här också ett bra sätt att kunna hyra en bostad över längre sikt. När du hyr direkt av ägaren av fastigheten så behöver man inte ett godkännande från en bostadsrättsförening eller ursprunglig hyresvärd och de uthyrningarna kan därför pågå under väldigt lång tid. Det kan skapa en större trygghet för dig som hyresgäst att veta att du kan bo där under en längre tid. Generellt håller de här bostäderna också väldigt hög standard med modern inredning.

Har du fått ett erbjudande om att hyra ett Attefallshus eller en uthyrningsdel av en privatperson, men vill ta del tryggheten i att hyra genom oss? Ring gärna oss på 08-543 538 00 om ni har frågor om uthyrning och hur vi kan hjälpa er!