Nyheter

Hyra ut till närstående

05 oktober 2018

I vår vardag så får vi ofta höra om erfarenheter där man hyrt ut sin lägenhet eller sitt hus till en närstående och det kan vara allt från en familjemedlem, nära vän eller till en bekant. Det fungerar många gånger väldigt bra, men det finns tyvärr ofta exempel på när det inte har fungerat bra. Då man litar på den närstående man har hyrt ut till så har man oftast inte brytt sig om att sätta upp avtal, genomföra besiktning vid inflytt, ta in en deposition och liknande. I de fall där uthyrningen inte gått som det ska så har de inte bara fått problem kring själva bostadsuthyrningen - de har också fått en relation som kan ha blivit förstörd.

Ska man hyra ut till närstående så rekommenderar vi därför att man är precis lika noggrann som om man hade hyrt ut till en som man inte känner sedan tidigare. Det är alltid lätt att komma överens när allt fungerar bra, men svårare när relationen har skurit sig även om man känner varandra sedan tidigare. Därför är det viktigt att man har ett tydligt avtal och dokumentation att luta sig mot om man skulle bli oense sinsemellan. 

Våra rekommendationer:

  • Skriv ett avtal sinsemellan som följer de lagar och regler som finns.
  • Upprätta besiktningsprotokoll vid in och utflytt.
  • Ansök hos bostadsrättsförening eller hyresvärd om uthyrning då det är krav på ett godkännande även om man hyr ut till närstående.
  • Kontrollera så att hyresgästen har en sund ekonomi och kan betala hyrorna.

Hör gärna av er till oss om ni vill ha hjälp med er uthyrning även om det är till en närstående. Vi svarar gärna på frågor och vi kan även bistå med hjälp kring avtal och dokumentation.